Tover een koolhydraatarm ontbijt op tafel

Als je eenmaal begonnen bent met het bereiden van koolhydraatarme gerechten op basis van de lekkerste recepten, kun je er vergif op innemen dat je verslingerd bent geraakt aan de koolhydraatarme keuken. De koolhydraatarme keuken heeft dan ook veel voordelen te bieden, zoals:

  • Je kunt er allerlei heerlijke gerechten vinden;
  • De recepten zijn gezond en makkelijk te bereiden;
  • Met deze recepten kun je heerlijk makkelijk afvallen;
  • Voor je gezondheid zijn deze gerechten erg goed.

Reden te meer dus om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen. Deze levenswijze zal je niet teleurstellen en kan veel voor je betekenen op het gebied van je volledige gezondheid.

Wanneer je een koolhydraatarm ontbijt op tafel zet, moet je rekening houden met een aantal punten. Die worden hieronder voor je beschreven.

Inhoud van dit artikel

Het is de start van de dag

Een koolhydraatarm ontbijt vormt de start van de dag  en is om die reden van cruciaal belang. Het is aan je ontbijt de taak om ervoor te zorgen dat je voldoende energie binnenkrijgt om die dag te functioneren. Dat betekent dus dat een koolhydraatarm ontbijt volledig moet zijn, gevarieerd en je moet voorzien van genoeg energie. Die energie haal je bij voorkeur uit mager vlees, plakjes vis of misschien (koude) kip, maar ook havermout is een perfecte manier om je dag te starten.

Neem de tijd voor het ontbijt. Het is een belangrijk moment van de dag en wanneer je hier even goed voor gaat zitten, kun je er heel veel plezier uit halen de rest van de dag.

Ingrediënten

Een aantal ingrediënten voor een koolhydraatarm ontbijt noemden we net al, zoals mager vlees, plakjes vis of wat koude kip. Maar denk ook aan zuivelproducten en denk aan ei. In ei zitten geen koolhydraten, maar wel heel veel eiwitten. Daarom is ei heel erg goed voor je. Het vult, maakt je sterker en zal je genoeg energie geven om in ieder geval tot aan de lunch door te kunnen. Daarbij is het voordeel van ei dat je er heel veel kanten mee uit kunt. Je kan ei gewoon bakken met wat ingrediënten en zo eten, maar ook kun je een ei gekookt door een salade prakken. Ei is wat dat betreft dagelijks in te zetten. Over je cholesterol hoef je je overigens geen zorgen te maken, want een eitje per dag is tegenwoordig weer gezond bevonden. Er zijn heel andere zaken die je cholesterol laten stijgen, en die zijn vaak allemaal rijk aan koolhydraten.

Voorbeelden van koolhydraatarme ontbijtjes

Wil je een beetje inspiratie op doen? Dan hebben we hieronder enkele koolhydraatarme ontbijtjes voor je, die je zo zou kunnen bereiden:

  • Gebakken boerenomelet met ui, paprika en ham;
  • Een bakje havermout met yoghurt en zwarte bessen;
  • Gebakken ei met zalm;
  • Geroosterd koolhydraatarm brood met zuivelspread;
  • Koolhydraatarme heksenkaas;
  • Een groene smoothie op basis van water, fruit en groenten (eventueel aangevuld met noten).

Je kan eigenlijk elke dag van de week wel wat anders op tafel zetten, waardoor je ook nog eens heel erg varieert in je recepten. Groene smoothies kunnen als ontbijt heel makkelijk zijn, want je kunt ze van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ook kun je smoothies prima invriezen en zowel nuttigen als ontbijt als lunch.

Duitstalige info over afvallen en gezond eten kan je overigens hier vinden.

Geen zin om zelf je maaltijd klaar te maken? Bestellen kan ook met een makkelijke maaltijd van Butlon.

Conclusie

Een koolhydraatarm ontbijt is de start van de dag en daarom is het heel erg belangrijk dat je zo’n ontbijtje met zorg samenstelt. Gebruik de genoemde ingrediënten: mager vlees, vis, kip en ei en varieer in de uitvoering. Vergeet niet dat je ook havermout prima kan gebruiken binnen een koolhydraatarm ontbijt. Heerlijk met vruchten en stukjes fruit, maar ook prima te nuttigen met noten en zaden (zoals chiazaad, walnoten, lijnzaad en hazelnoten of amandelen). Je leest het al: een koolhydraatarm ontbijt is geen straf.

Plaats een reactie